printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Μήνυμα ελπίδας από τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν

Νέα

Μήνυμα ελπίδας από τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν

03.02.11

Επιτυχής ήταν η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν του Μεξικού, σε αντίθεση με την απογοήτευση και την πικρία που είχε αφήσει η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης πέρυσι. Τα 200 κράτη που συμμετείχαν στη Σύνοδο από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη.

«Πρόκειται για μία νέα εποχή διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στους παρευρισκόμενους, η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, κυρία Patricia Espinoza. Η Ελλάδα συμμετείχε με αποστολή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην απάλειψη των διαφωνιών σε διάφορα σημεία, στα οποία υπήρχαν διαφωνίες από την Κοπεγχάγη.Επίσης, η ελληνική πλευρά είχε και έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Κανκούν είναι δύο:

1 Η επιδίωξη ελέγχου της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των δύο βαθμών Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα της περιόδου προ-βιομηχανοποίησης.  

2 Η δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου», με στόχο τη συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020, για να παρέχεται οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, αφενός ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου για να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους σε πλαίσια πράσινων πρακτικών. Το ταμείο αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη μέτρων προστασίας των τροπικών δασών, τρόπους προώθησης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και πρωτοβουλίες ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κανκούν, κρατά το Πρωτόκολλο του Κιότο ζωντανό, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Διάσκεψη της Κλιματικής Αλλαγής στο Durban της Ν. Αφρικής. Εκεί πολλοί πιστεύουν ότι βρίσκεται η τελευταία ελπίδα για να συμφωνήσουν τα βιομηχανοποιημένα κράτη σε ένα νέο γύρο δεσμευτικών υποχρεώσεων μείωσης των εκπομπών, καθώς οι τρέχοντες στόχοι λήγουν στο τέλος του 2012.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ IMO

Ο γ.γ. του IMO, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, χαρακτήρισε ως θετικό το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Κανκούν: «Το θετικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν του Μεξικού στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Durban της Ν. Αφρικής, τον Δεκέμβριο του 2011, ίσως καταστεί δυνατή η υιοθέτηση δεσμευτικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει εφεξής τη συμπεριφορά διάσωσης του πλανήτη μας τόσο από πλευράς των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών».

Όσον αφορά στη ναυτιλία, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία ανταποκρίνεται μέσω μιας σειράς τεχνικών, λειτουργικών και αγορακεντρικών μέτρων που εκπονεί ο IMO. Ο γ.γ. του Οργανισμού υπογράμμισε ότι το σημείο που πρέπει να προσέξει η ναυτιλία είναι στη συμμετοχή της στο Πράσινο Ταμείο, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, θα πρέπει να είναι ανάλογη του βαθμού ευθύνης της. «Αγωνίζομαι προσωπικά η συμμετοχή της ναυτιλίας στην εξεύρεση 100 δισ. δολαρίων ετησίως να είναι ανάλογη του βαθμού ευθύνης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε στον «Ε», ο κ. Μητρόπουλος.

«Η ναυτιλία έχει ευθύνη για το 2,7% του συνόλου των εκπομπών, άρα η συμμετοχή της θα πρέπει να είναι 2,7 δισ. δολάρια. Κάτι βέβαια που δεν διαφαίνεται σύμφωνα με μελέτη οικονομολόγων και διαπρεπών πολιτικών υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Νορβηγίας και Αιθιοπίας. Τους οποίους με επιστολή κατέστησα κοινωνούς των σχετικών ανησυχιών», επεσήμανε ακολούθως ο γ.γ. του Οργανισμού.

Όσον αφορά στο ποια λύση είναι προτιμότερη, το emissions trading scheme ή η επιβολή ειδικού φόρου, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι αυτό θα συζητηθεί σε ειδική ομάδα εργασίας του ΙΜΟ τον Μάρτιο του 2011, η οποία θα υποβάλει τα αποτελέσματα-πορίσματα και τις εισηγήσεις της στην σύνοδο της MEPC τον προσεχή Ιούλιο.


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία