Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Το Λιμενικό Σώμα ανάμεσα σε δύο Υπουργεία 
Νέα
Το Λιμενικό Σώμα ανάμεσα σε δύο Υπουργεία
01.12.09
Η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής περνά στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα που θα υπαχθεί η ακτοπλοΐα. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι λιμενικοί για τη διχοτόμηση του προσωπικού του Σώματος, ενώ ο αρχηγός του Λ.Σ., αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Με αυτή του την πράξη εξέφρασε και εμπράκτως την πεποίθησή του ότι το Λιμενικό Σώμα πρέπει να είναι κάτω από έναν διοικητικό φορέα με συγκεκριμένα καθήκοντα. Με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, γίνεται κατανομή του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος σε δύο Υπουργεία, ενώ ο εκάστοτε αρχηγός Λ.Σ. περιορίζεται μόνο στον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού, χωρίς να έχει αρμοδιότητα στους λιμενικούς του Υπουργείου Οικονομίας. Για τον ίδιο λόγο παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη νέα κατανομή των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΕΝΑΝΠ και αρκετοί εφοπλιστές, οι οποίοι αντέδρασαν βλέποντας το Υπουργείο Ναυτιλίας να διαμελίζεται.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη σε ομιλία της στο συνέδριο Greek Shipping Summit στις 3 Νοεμβρίου επανέλαβε ότι η συγχώνευση της ναυτιλίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υποδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ελληνική ναυτιλία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή της στην οικονομία της χώρας. Επιβεβαίωσε δε τη δέσμευσή της να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η υπουργός τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που σχεδόν όλο το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ναυτιλία συγκεντρώνονται κάτω από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.
«Μια τέτοια συγκέντρωση ικανοτήτων κάτω από την ίδια σκεπή, εάν χρησιμοποιηθεί σοφά και αποτελεσματικά, θα επιτρέψει τη δημιουργία συνεργασιών και την κερδοφόρα εκμετάλλευση αλληλοεξαρτώμενων φορέων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και για την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών», είπε η κυρία Λούκα Κατσέλη. Η νέα υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκονται η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η εύρεση λύσεων για το φαινόμενο εγκατάλειψης του ναυτικού επαγγέλματος από ποιοτικούς αξιωματικούς.
|