printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Τα πέντε κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως

Νέα

Τα πέντε κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως

29.01.09

Η κατάταξη των πέντε μεγαλύτερων λιμανιών ως προς τη διακίνηση όγκου εμπορευματοκιβωτίων δεν άλλαξε το 2008 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στην κορυφή παραμένει το λιμάνι της Σιγκαπούρης, το οποίο διαχειρίστηκε 29,9 εκατ. teu πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 7,1% σε σύγκριση με το 2007.

Τη δεύτερη θέση κατέχει η Σαγκάη, η οποία είχε παρόμοια αύξηση με τη Σιγκαπούρη (7%) στο συνολικό όγκο εμπορευματοκιβωτίων, φτάνοντας τα 28 εκατ. teu για το 2008. Το Χονγκ Κονγκ ήρθε τρίτο με περίπου 24 εκατ. teu, τα ίδια δηλαδή επίπεδα στα οποία κινήθηκε το 2007. Την τέταρτη θέση κατείχε και τρίτο λιμάνι της Κίνας, το Shenzhen, το οποίο είχε αύξηση στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων 1,5%, φτάνοντας στα 21,4 εκατ. teu.

Την πεντάδα συμπληρώνει το Pusan που αύξησε στον όγκο που διαχειρίστηκε από 13,3 εκατ. teu το 2007 στα 13,4 εκατ. teu το 2008. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το κορεάτικο λιμάνι κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ Ο ΟΛΠ
Με μειωμένα κέρδη, αναμενόμενο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, έκλεισε το 2008 ο ΟΛΠ. Ο Πειραιάς κατέγραψε κέρδη 110 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. το 2007, μια μείωση 30%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση της κίνησης των containerships παγκοσμίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην αποχή των λιμενεργατών από υπερωρίες εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο ετών είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο λιμάνι του Πειραιά, βλάπτοντας τη φήμη του λιμανιού και μεταφέροντας την κίνηση σε γειτονικά λιμάνια. Όπως επισήμανε σε ομιλία του ο Transhipment Manager της MSC κ. Eddy Sigrist, υπήρξε σταδιακή μείωση στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίστηκε η εταιρεία του από το 2006 ως το 2008.

Ειδικότερα η MSC το 2006 διαχειρίστηκε 714.000 teu στον Πειραιά, το 2007 548.000 teu και το 2008 μόλις 119.000 teu, μείωση 83%. Με αποτέλεσμα γειτονικά λιμάνια να απορροφήσουν το έξτρα φορτίο. Η MSC, στο λιμάνι του Goia Tauro από μηδέν containers που διαχειρίστηκε το 2006, το 2008 έφτασε να διαχειρίζεται 809.000 teu. 

 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία