Κύριο Άρθρο
Το παραμύθι
Οι εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα των εσωτερικών θαλασσίων συγκοινωνιών της πατρίδας μας δεν είναι «ραγδαίες και καταιγιστικές», όπως παρουσιάζεται. Η τέλεια καταιγίδα στήνεται εδώ και χρόνια, κι αυτό όχι με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Το λιγότερο που θα περίμενε, λοιπόν, κανείς είναι να είχαν έγκαιρα ολοκληρωθεί οχυρωματικά έργα και καταφύγια. Ούτε όμως οι επιχειρήσεις που απασχολούν δέκα χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν πάψει να τους πληρώνουν, αλλά ούτε και η πολιτεία που έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τα «σύνορα», έδειξαν τον απαιτούμενο βαθμό στοιχειώδους ετοιμότητας. Μπορεί η κάθε πλευρά να έχει τα δίκια της και τ’ άδικά της, όμως αυτό είναι αδιάφορο, καθότι το αποτέλεσμα είναι μηδέν και οι προοπτικές δυσοίωνες.
Κατά τ' άλλα, αντικρουόμενες απόψεις των πρωταγωνιστών της ακτοπλοΐας και πλήρης απουσία της πολιτείας είναι το συμπέρασμα από το πρώτο τετράμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης. Το πρόγραμμα των κομμάτων εξουσίας για την ακτοπλοΐα ήταν ένα παραμύθι. Δεν είχαν σχέδιο. Είναι ξεκάθαρο ότι το καταστρώνουν μέρα με τη μέρα. Διά της γνωστής μεθόδου. Σύσταση επιτροπών και υποεπιτροπών, που θα αξιολογήσουν, θα συνεδριάσουν, θα συμφωνήσουν και θα προτείνουν μέτρα –τα οποία μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο πολιτικός αρμόδιος βάζει στη συνέχεια στο ψυγείο. Τελευταία, μάλιστα, το ανέκδοτο έχει αρχίσει να χοντραίνει, καθώς μπαίνει στο τοπίο και μια τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία κιόλας έχει κάνει σχετικές μελέτες και «γνωρίζει» τις λύσεις του προβλήματος! Μήπως τις της έδωσε κάποιο μπροκεράδικο γραφείο του Πειραιά «έτοιμες» και απλώς τις «αντέγραψε» και τις προώθησε στον υπουργό Ναυτιλίας;
Ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι ακροβατισμοί σε σοβαρά προβλήματα που λύνονται πολιτικά μόνο από την κυβέρνηση και τεχνοκρατικά μόνο από τις επιχειρήσεις -κυρίως τις επιχειρήσεις εκείνες που υπερηφανεύονται δημοσίως ότι «το 70% των επιβατών στο Αιγαίο διακινείται με το νεότερο και πιο σύγχρονο στόλο της Ευρώπης». Μήπως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα; Έχουν άραγε αναρωτηθεί μήπως έτρεξαν πολύ; Πήραν από το Χρηματιστήριο, δανείστηκαν από τις τράπεζες και επένδυσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε μια ακτοπλοΐα με λάθος θεσμικό πλαίσιο, κι απ’ την ώρα που είδαν τι «κατάφεραν» ζητούν αλλαγή του πλαισίου! Ποιο είναι το ποσοστό της δικής τους ευθύνης δεν μας είπαν ποτέ. Κατά κανόνα τα παραμύθια έχουν καλό τέλος, καθώς «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», όμως αυτό εδώ πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει μόνο ένα δράκο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΜΑΝΤΩΝΗΣ
|