Κύριο Άρθρο
Προκλήσεις, ανατροπές, προοπτικές
Πολλαπλά μηνύματα περιέχονται στον πρόλογο της ετήσιας έκθεσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (σελ. 10), τον οποίο υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Μήνυμα πρώτο και σημαντικό είναι ότι τη χρονιά που μας πέρασε η ναυτιλία μας αντιμετώπισε προκλήσεις και συνεχείς ανατροπές, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μήνυμα δεύτερο είναι ότι σε διεθνές επίπεδο η ναυτιλία των Ελλήνων αντιμετώπισε τις προκλήσεις με επιτυχία, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του πλοίου και το θεσμικό πλαίσιο που τη στηρίζει, αφού τα «κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν διαμορφώσει παρεμφερή θεσμικά πλαίσια με κοινό στόχο τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας της κοινοτικής ναυτιλίας και την προσπάθεια προάσπισης αυτής της ανταγωνιστικότητας απέναντι στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό». Τρίτο και πλέον κρίσιμο είναι το μήνυμα που αναφέρεται στο εθνικό επίπεδο. Εδώ, το πλαίσιο συνεργασίας εφοπλιστών και πολιτείας παραμένει θολό. Και ναι μεν φαίνεται να τα βρήκαν ως προς την εθελοντική φορολόγηση, όμως η περαιτέρω εμπλοκή της ναυτιλίας «ως εθνικού στρατηγικού και παραγωγικού πυλώνα στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου απαιτεί σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, νομική βεβαιότητα και ασφάλεια επενδύσεων». Πράγμα χλωμό μέσα στο κλίμα γενικότερης πολιτικής ασάφειας και οικονομικής αποσταθεροποίησης που βιώνουμε. Και θα εξακολουθήσουμε να βιώνουμε, όσο συμφωνία ακούμε και συμφωνία δεν βλέπουμε. Έτσι κι αλλιώς, και πριν φτάσουμε στις περαιτέρω επενδύσεις, παραμένοντας στα αμιγώς ναυτιλιακά πλαίσια, η ΕΕΕ ακόμη μια φορά διατυπώνει δύο αιτήματα τα οποία διασυνδέει ευφυώς με την απορρόφηση της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου.
Πρώτον, την «αναγκαιότητα λειτουργίας ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερου αριθμού αξιωματικών». Με υπουργό Παιδείας τον κ. Μπαλτά μοιάζει χλωμό. Εκτός εάν αναλάβει την πρωτοβουλία ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιώργος Σταθάκης, και με δεδομένη τη ναυτιλιακή οικογενειακή του παράδοση.
Δεύτερον, η συμβολή της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της ανεργίας συνδέεται με τη θέσπιση προφανώς εκ μέρους της πολιτείας «ανταγωνιστικών οικονομικών όρων εργασίας, σύμφωνα με τα κρατούντα στην παγκόσμια ναυτιλία και τη διεθνή ναυτεργατική νομοθεσία». Πράγμα ακόμη χλωμότερο στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Πάντως, το γενικό και κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από την έκθεση της ΕΕΕ είναι ότι η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς επάλξεις. Ελπιδοφόρο.
ΒΑΣΩ ΑΡΜΟΓΕΝΗ
|